Igen i år var Danske Kirkers Råd med på Folkemødet på Bornholm i det økumeniske telt 'Himmel og Jord'. Som altid var det et par dage med gode og inspirerende snakke; både dem, der fandt sted med et publikum foran en mikrofon, og dem der fandt sted over en kop kaffe i solen foran teltet. 

Kristian Leth til forsvar for fremtiden 
"Tænker du nogle gange, at det går dårligt for verden? Når du hører nyhederne, får du så følelsen af, at Jorden er i fare? At tiden er ved at løbe ud? Er du bange for, om vi mennesker overlever?" Sådan indleder musiker, journalist, radiovært mm. Kristian Leth sin bog 'Fremtiden er der også i morgen'. Bogen henvender sig primært til unge mennesker og vil minde om, at verden igennem det sidste århundrede er blevet et bedre sted på næsten alle tænkelige måder. Ikke fordi han vil sige, at vi skal lade være med at gøre verden til et bedre sted, tværtimod. Men fordi frygt ifølge Kristan Leth lammer os. Fordi det betyder noget, hvordan vi tænker. Danske Kirkers Råd skød Folkemødet i gang med en nysgerrig samtale mellem generalsekretær Mads Christoffersen og Kristian Leth om netop dette. Under overskriften 'Tro, håb og kærlighed' kom de bl.a. omkring håbet som et uundværligt værktøj for kontinuerligt at genskabe verden og omkring spørgsmål om verdens tilstand. Dommedag er - ifølge Kristian Leth - aflyst for nu. 

Kristian Leth og Mads Christoffersen i samtale om tro, håb og kærlighed.

'Troen i mit liv' - samtaler med nye såvel som garvede medlemmer af Folketinget
Ifølge Niels Christian Hvidt, professor i eksistentiel og åndelig omsorg, er mange danskere ikke vant til at tale om tro og eksistentielle spørgsmål. Men mens frivillige i alle aldre stod klar med kaffe og gode snakke udenfor Himmel og Jord-teltet, havde Danske Kirkers Råd, FrikirkeNet og Alpha Danmark inviteret en håndfuld politikere i læ for det omskiftelige sommervejr for at gøre netop dette: tale om tro og eksistens. Katrine Daugaard (LA), Helle Bonnesen (KF), Teresa Berg Andersen (SF) og Søren Gade (V) talte med Mikael Wandt Laursen fra FrikirkeNet om livet og troen, om troens betydning i deres liv, om tilgivelse, smerte og livsfundament. 

Krig og Kristendom - om kirkerne og krigen i Ukraine
Sådan lød overskriften for en spændende samtale i Himmel og Jord-teltet på Folkemødets sidste dag. Det vidende og oplagte panel var bredt sammensat og bestod af Lucas Skræddergaard (Folkekirkens Migrantsamarbejde), Anna Libak (udlandsredaktør på Weekendavisen) og Biskop Peter Birch (formand for Danske Kirkers Råd). Samtalen berørte mange aspekter af emnet, og DRs Christoffer Emil Bruun ledte som moderator blandt andet snakken omkring de danske kirkers rolle i den offentlige samtale om krigen såvel som i modtagelsen af flygtninge. Her understregede særligt Peter Birch, at kirkens engagement ikke er båret af nationale interesser, men af kirkens kald til omsorg for krigens menneskelige ofre. 


Som cand.mag. i samfundsfag og russisk og tidligere korrespondent i Moskva, gjorde Anna Libak de mange fremmødte klogere på den russiske kirkes rolle for den nationale selvfølelse. Hun fortalte blandt andet om, hvordan nogle anser russerne for at være Guds særligt udvalgte folk - i skarp kontrast til det dekadente Vest. 

Økumenisk Folkemøde-gudstjeneste i Allinge Kirke
Traditionen tro blev Danske Kirkers Råds engagement på Folkemødet rundet af med en økumenisk gudstjeneste. For første gang i år fandt denne sted lørdag og ikke søndag, og heldigvis fandt mange mennesker vej til Allinge Kirke på trods af det nye tidspunkt. 
I år deltog Kirkeminister Louise Schack Elholm som gæsteprædikant og holdt en fremragende prædiken over Saligprisningerne med fokus på gudstjenestens tema 'Frygt, håb og fred'.  

Tak til alle kirkelige samarbejdspartnere for endnu et godt Folkemøde og for fællesskabet i teltet Himmel og Jord. Vi ses igen på Folkemødet 2024!

Categories:

Comments are closed