Caritas Danmark blev enstemmigt optaget i Økumenisk Forum under Danske Kirkers Råd på Fællesmødet 14. januar 2021. Caritas er Den katolske Kirkes humanitære organisation og en del af det verdensomspændende Caritas-netværk, der samarbejder tæt med folkelige og kirkelige organisationer i over 200 lande og territorier. Caritas har sognerepræsentanter i alle menigheder og har et tæt samarbejde med landets 22 katolske skoler og Danmarks Unge Katolikker (DUK). Vi har spurgt generalsekretær Maria Krabbe Hammershøy, om hvorfor det er vigtigt for Caritas Danmark at være med i Danske Kirkers Råd.

Hvorfor er det vigtigt for Caritas at være med i et økumenisk netværk som Danske Kirkers Råd?

Caritas samarbejder allerede med andre kirkesamfund og organisationer i det kirkelige Danmark, så det er naturligt for os at støtte op om det organiserede netværk ved aktiv deltagelse. Vi er meget glade for at være blevet optaget, tak for det!

Hvad betyder økumeni for dig, som generalsekretær?

Når man er katolik i Danmark er økumeni et vilkår – man har reelt set ikke andre valg. Men det er et vilkår jeg sætter stor pris på, og jeg har altid haft stor fornøjelse af at besøge og samarbejde med andre kirkesamfund. En af mine bedste venner er baptist, jeg er gudmor til børn i den katolske kirke og i den anglikanske kirke, og min moster er præst i folkekirken, så jeg kommer lidt omkring.

Hvordan ser du nødvendigheden af at arbejde økumenisk ude og hjemme?

I de spørgsmål som virkelig er vigtige for menneskeheden, fx fred, beskyttelse af skaberværket, menneskelivets værd, er det afgørende at alle bliver hørt.

 I dette arbejde har trossamfundene en særlig rolle fordi vi kan trække på årtusinders etiske og moralske diskussioner, som fortsat lever og udfordres i fx kirkerne og menighederne. Det er min opfattelse, at der generelt er en større historisk bevidsthed i trossamfundene end i mange andre kulturelle eller politiske sammenhænge, og desuden tager koncepter som ’det fælles bedste’ eller ’det mindst onde’ udgangspunkt i en universalitet og et broderskab (M/K) som trossamfundene ofte deler.

Er der andet, der er vigtigt at få sagt?

Jeg er frygtelig ked af at kirkevandringen i København måtte aflyses i år, for det er altid en tophyggelig aften, som jeg nyder at deltage i. Men i det store billede er det naturligvis et lille offer. Buuuh corona!

Danske Kirkers Råd består af Rådet med 16 kirkesamfund og Økumenisk Forum med 42 kirkelige organisationer, foreninger og de folkekirkelige stifter.

Categories:

Comments are closed