Lørdag d. 2. juni afholdte Danske Kirkers Råd årsmøde i Svenska Gustafskyrkan i København.

Tro, åndsfrihed og religiøs praksis

Årsmødet blev indledt med en samtale med fokus på religionslovgivningen og vilkårene for tro, åndsfrihed og religiøs praksis i Danmark. Ingrid Ank (formand for foreningen Åndsfrihed, Dan Rosenberg Asmussen (formand for Det Jødiske Samfund) og professor Lisbet Christoffersen, RUC, gav hver deres syn på temaet.

Her blev der bl.a. givet udtryk for vigtigheden til at forsvare den andens ret til at have sine synspunkter uanset, at man var uenige i dem.
Åndsfriheden stækkes, når man vil indføre forbud i stedet for diskussion og oplysning. Den verserende debat om omskæring af drengebørn​ er med til at presse muslimer og jøder. Det har været af stor betydning, at Danske Kirkers Råd er gået ind i den debat og har forsvaret retten til omskæring.
De kommende år vil byde på andre eksempler på pres på religionsfriheden. De religiøse friskoler er allerede ’i kikkerten’ og de første stemmer for et forbud mod barnedåb er rejst i den offentlige debat. Arbejdet for tros- og åndsfrihed er påkrævet og det vil ikke blive mindre i de kommende år – tværtimod. Arbejdet for åndsfrihed handler imidlertid ikke om, at vi som religiøse alle er enige, men derimod også skal have modet til at diskutere forskellene trossamfundene i mellem, det gælder også forholdet f.eks. internt i de enkelte kirkesamfund.  

Himmelske Dage på Heden
​Der blev orienteret om arbejdet ved sekretær for den lokale komite Anne Mie Skak Johanson.

Under Himmelske Dage på Heden kommer der til at være aktiviteter rundt om i Herning i kirker, på pladser og andre lokaliteter som f.eks. Kulturhuset og VUC samt Boksen.

Åbningsgudstjenesten kommer til at foregå på Torvet med hundredvis af korsangere. Afslutningsgudstjenesten kommer til at foregå i Birk lidt uden for Herning Centrum. Man kan ikke bestille mad og overnatning. Det skal man selv sørge for. Men der arbejdes på at finde privat indkvartering. Der kommer en campingplads ude ved Messecenteret.

Udpluk fra programmet: Gudstjenester, debatter, bypilgrimsvandringer, børneaktiviteter, folkekirkemøde, koncerter, værnspræster, kirkekaffebord, gospel, salmesang, bøn for nationen. DSUK holder deres 100 års jubilæum på Himmelske Dage. Olav Fykse Tveit (WCC), Humphrey Peters, Biskop Musa (LWF), Broder Aloïs (Taize), Kardinal Arborelius (Sverige) er invitereret af organisationer og arbejdsgrupperne og deltager. Der er et samarbejde med genbrugsforretninger med forskellige arrangementer.

Der kommer et stort show i Boxen under temaet ’Gå med’ med forskellige kunstnere, sangere, kor mm. Der skal gerne være 6-7000 deltagere.

Kirker og organisationer kan stadig sende program ind. Send til Anne Mie Skak Johanson eller Karin Vestergaard .

Den 15 september afholdes der visionsdag i Huset 7 i Herning, hvor programmet drøftes.

VALG

Valg til Forretningsudvalget
På valg:
•    Lone Møller-Hansen, Baptistkirken. Genopstillede ikke.
•    Tonny Jacobsen, Pinsekirken. Genopstillede.

Baptistkirken opstillede Bent Hylleberg​.
​Bent Hylleberg er valgt til Forretningsudvalget, som således består af
​Biskop Henrik Stubkjær, Biskop Peter Fischer-Møller, Thorsten Rørbæk , Biskop Czeslaw Kozon , Aase Rønkilde, Tonny Jacobsen  og Bent Hylleberg.

Valg til stående udvalg
To medlemmer var på valg:
​Christian Frovin, Y’s Men træder ud før tid. Der skulle således findes en  kandidat for 2 år
​Karen-Bolette Berg, De Grønne Pigespejdere genopstillede

Der blev holdt valg til Stående Udvalg: Birthe Juel Christensen, Folkekirkens Nødhjælp, og Gorm Skousen, Ys Men stillede op. Desuden genopstillede Karen-Bolette Berg.

​Birthe Juel Christensen blev valgt for 3 år
​Karen-Bolette Berg blev valgt for 2 år
​Gorm Skousen blev ikke valgt.

​Stående Udvalg består således af: Jakob Rønnow, FDF, Karen-Bolette Berg, Thorsten Rørbæk, KFUM& KFUK, Pia Duebjerg Andersen, Baptisternes Kvindenetværk og Birthe Juel Christensen, Folkekirkens Nødhjælp.

​Valg til Styrelsen for Danske Kirkedage
På valg:
​Morten H. Sørensen, KFUM & KFUK. Genopstiller ikke

Desuden skulle vælges foreløbigt for 1 år afløser for:
​Henrik Bang Bjørgo, Den Katolske Kirke.
​Bitten S. Kjær, FDF

​Poul Kirk er valgt som formand i stedet for konstitueret formand
​Jens Christian Meldgaard (under KFUM&KFUK) vælges som repræsentant for 3 år
​Kaare H Nielsen, Den katolske Kirke, vælges for 1 år
​Rasmus Ottesen, FDF, er valgt for 1 år.  

​Styrelsen for Danske Kirkedage består således af:  Formand Poul Kirk, Frikirkenet , Søren Abildgaard, Landsforeningen af Menighedsråd , Kaare H. Nielsen, Den katolske Kirke , Rasmus Ottosen​, Jens Christian Meldgaard.

​Valg til Folkekirkens Nødhjælps Råd

Danske Kirkers Råd har tre repræsentanter siddende i FKNs Råd. Man sidder i Rådet for 3 år ad gangen. På valg:
​Maria Andersen. Frelsens Hær. Genopstillede.
​Ulla Pinborg. Den katolske Kirke. Genopstillede.
​Pia Duebjerg Andersen. Baptistkirken. Genopstillede.​Valg af Danske Kirkers Råds repræsentant i Bibelselskabets
repræsentantskab
Danske Kirkers Råd kommer med i Bibelselskabets repræsentantskab fra 31 maj 2018. Vi skal have fundet en person til at repræsentere Danske Kirkers Råd fremover.
Jens Christian Meldgaard vil fremover repræsentere Danske Kirkers Råd

Categories:

Comments are closed