Af Keld Balmer Hansen, formand Grøn Kirke

Fredag den 18. september havde jeg sammen med flere andre den fornøjelse at få besøg af kirkeminister Joy Mogensen. Kl. 12.30 ankom hun i sin ministerbil til Østrup præstegård, og besøget varede i 1½ time.

Otte dage før ministerbesøget havde man ringet til mig fra Kirkeministeriet for at høre, om ministeren måtte komme på besøg i Østrup. Det skulle helst være fredag den 18. september, for den dag skulle hun en tur til Svendborg og bagefter til Horsens. Så kunne Nordfyn blive et passende stop på vejen mellem de to steder. 

Derfor kom ministeren

Årsagen til ministerbesøget er vores arbejde med Grøn Kirke. Østrup, Skeby og Gerskov kirker blev i 2008, som de første i landet, registreret som grønne kirker, og i dag er der 261 grønne kirker i Danmark.

Lige siden dengang i 2008 har vi i vore kirker arbejdet for at blive mere bæredygtige, og det ville minister Joy Mogensen gerne høre noget mere om. Navnlig var hun inter-esseret i at høre om vores præstegårdsjord, som vi om to år omlægger fra konventionelt landbrug til skov og åbent land.

For os blev det en fantastisk mulighed for at fortælle om vore erfaringer og til at vise omverdenen, hvad vi kan.

Besøget forberedes

Jeg forberedte besøget ved blandt andet at invitere Danni Kastberg fra Skovgyden. Danni ved nemlig en hel del om skov og åbent land. Desuden inviterede jeg vores graver, Henning Madsen, vores kirkerådgiver, Gorm Skousen, fra Klintebjerg og vores menighedsrådsformand, Birgit Vous, fra Østrup med. De sidste tre ventede på ministeren ved Østrup kirke.

Ministeren hørte om præstegården og kirkejorden

På selve dagen for ministerens besøg skinnede solen fra en skyfri himmel, og det var det skønneste sensommervejr. Efter ministerens ankomst og en hurtig frokost gik vi udenfor. Vi talte om præstegården, hvor vi i løbet af de sidste tolv år har fået nyt tag med undertag samt nye døre og vinduer. Vi har også fået en varmepumpe til konfirmandstuen. Det alt sammen gør, at vi har opnået store energibesparelser. 

Fra præstegården gik vi over for at se på præstegårdsjorden, som er ti hektar jord, der ligger vest for præstegården.

Danni havde nu sluttet sig til os, og både han og jeg fortalte om projektet for kirkejorden. Vi fortalte, at cirka halvdelen af præstegårdsjorden plantes til med skov. Resten skal være åbent land. Det er en model, der både tager hensyn til CO2 optag og biodiversitet, samtidig med at det bliver et attraktivt rekreativt område for lokalbefolkningen.

I planerne for præstegårdsjorden indgår et ønske om, at lokalbefolkningen bliver engageret i området. Vi vil for eksempel invitere skolebørn fra Skovløkkeskolen til at plante træer. Vi vil også gerne have plantet æbletræer så børn og voksne i fremtiden kan komme og plukke æbler, og vi vil sørge for, at der er stier i området, som folk kan benytte.

Mens vi gik en tur rundt om præstegårdsmarken, standsede vi ved en række egetræer, der er plantet for cirka ti år siden. Der forklarede Danni, hvor vigtigt det er, at træerne får plads omkring sig, så de kan vokse op og blive store og flotte egetræer.

Østrup kirke og de grønne ideer

Fra præstegårdsmarken gik vi over til Østrup kirke, hvor Henning Madsen, Gorm Skousen og Birgit Vous ventede.

Uden for kirken fortalte Henning om, hvordan han som graver arbejder med det grønne. Han har for eksempel sat fuglekasser og en uglekasse op på kirkegården. Han har også sørget for at plante sommerfuglebuske, der tiltrækker bier og sommerfugle, og kirkediget er blevet et sted, hvor der gror mange forskellige planter. Han kunne også fortælle, at han på kirkegården har indrettet nogle tomme gravsteder til staudebed, hvorfra der hentes blomster til alterbuketterne.

Henning har også fået en christianiacykel, så han kan cykle mellem kirkegårdene i stedet for at køre i bil. Vi kunne også fortælle ministeren om, at kommunen agter at opsætte en såkaldt ”bike station” ved Østrup kirke, dvs. en station, hvor man kan lade sin el-cykel op. Ved en bike station er der også lappegrej, og der er et bord– og bænkesæt.

Gorm fortalte om varmeanlægget i Østrup kirke, der sammenlignet med det gamle anlæg er energibesparende. Han fortalte også ministeren, at han er én ud af en gruppe af frivillige konsulenter, som Grøn Kirke på landsplan råder over. Dvs. at han kontakter - og sommetider besøger - de grønne kirker rundt om på Fyn, så de kan blive endnu bedre til bæredygtighed og grøn omstilling.

”Dagens hyggeligste besøg”

Kirkeminister Joy Mogensen var under sit besøg overordentlig positiv over for vore ideer og vores konkrete grønne tiltag, og inden hun igen satte sig ind i ministerbilen roste hun over for Fyens Stiftstidende vores kirke for de mange grønne initiativer, og hun fortalte, at hun vil tage de mange indtryk med tilbage til Christiansborg.

Hun nævnte også, at hun vil opfordre mange andre til at tage en tur til Østrup for at lade sig inspirere af vore grønne tiltag.

En af de ting, der stod tydeligst for hende efter besøget, var de mange frivillige, der er engageret i arbejdet. ”Det kan godt være, at der kommer konsulenter udefra med en masse ideer, men hovedsageligt er projektet her båret af lokalsamfundet” (FS)

Ministeren sagde også, at den grønne omstilling, vi arbejder med, er med til at skabe håb for fremtiden.

Med disse ord sluttede det 1½ time lange besøg, som kirkeminister Joy Mogensen  kaldte for ”dagens hyggeligste besøg”.

Categories:

Comments are closed