På sit fællesmøde i Danske Kirkers Råd 26. oktober 2019 blev Samvirkende Menighedsplejer enstemmigt optaget i Økumenisk Forum.

Samvirkende Menighedsplejer er en paraplyorganisation for 513 lokale menighedsplejer og fungerer som et videnscenter for diakoni med landsdækkende aktiviteter. Samvirkende Menighedsplejer står bl.a. for aktiviteter såsom Folkekirkens Feriehjælp, ældrehøjskoler og naturprojekter. De laver kurser for ansatte og frivillige om forskellige diakonale aktiviteter for både unge og ældre. Vi har spurgt generalsekretær Mette Møbjerg Madsen om, hvorfor de er blevet medlemmer af Danske Kirkers Råd.

Diakoni i det kirkelige fællesskab

”Når vi taler diakoni, bruger vi ofte billedet af den barmhjertige samaritaner, der ser en mand, der ligger forslået på vejen. Sådan tænker jeg også om diakoni i dag. En af udfordringerne er, at der er utrolig mange veje og gå, og vi kan ikke alene gå alle vejene. Derfor er det godt at være med i et kirkeligt netværk, hvor der bliver gået af mange forskellige veje, og hvor der er større chance for at færre bliver efterladt i grøften”, siger Mette Møbjerg Madsen og fortsætter:  ”Vi ser, at der bliver flere og flere udfordringer i samfundet med udsatte familier, psykisk sårbare, ældre og mange andre, og vi tror på, at kirken alene kan bidrage til dette i fællesskab. I et kirkeligt netværk kan to og to bliver mere end fire, fordi vi kan løfte mere i fællesskab end vi kan alene”, uddyber hun.

Sammenhæng mellem økumeni og diakoni

Danske Kirkers Råd er et økumenisk fællesskab af kirker og kirkelige organisationer. Men hvordan ser Mette Møbjerg på sammenhæng mellem det diakonale arbejde og det økumeniske fællesskab? ”Vi taler ofte om den ene universelle kirke, som var den, hvis nøgler Jesus gav til Simon Peter. Jeg kan ofte i hverdagen have svært ved at få øje på denne ene kirke. Men i diakonien oplever jeg, at vi kan vise, at kirken er et legeme med mange lemmer, for gennem næstekærligheden kan vi finde sammen. I Samvirkende Menighedsplejer vil vi gerne invitere flere forskellige kirker til at være medlem af menighedsplejen, fordi vi tror på, at vi sammen kan gøre en større forskel end vi kan alene”, forklarer Mette Møbjerg Madsen.

Det nationale og det globale

Kirken er både lokal, national og global. Mette Møbjerg Madsen uddyber: ”Kirken er ikke begrænset til Danmark. Kirken er en universel global kirke, og jeg læste engang om en tanzaniansk biskop, der sagde, at ingen kirke er så rig, at den ikke har noget at modtage og ingen kirke er så fattig at den ikke har noget at give. Den globale kirke kan inspirere den danske kirke til at lave diakoni på andre måder. Engang gik inspirationen fra Europa til Afrika. Jeg tænker, at vi er i en tid, hvor der er kirke i Afrika og Asien, der kan inspirere den danske kirke til at lave diakoni på andre måder. Jeg har en drøm om, at vi på et tidspunkt holder en konference omkring diakonien i den globale kirke til inspiration i og udenfor Danmark”, siger Mette Møbjerg Madsen og kommer således med en opfordring til noget, som Danske Kirkers Råd burde gå mere i dybden med.

Danske Kirkers Råd består af 15 kirkesamfund i Rådet og 42 kirkelige organisationer i Økumenisk Forum.  

Categories:

Tags:

Comments are closed