Foto: Gjermund Øystese, Norges Kristne Råd

Igen i år mødtes repræsentanter fra de økumeniske og mellemkirkelige råd til Nordisk-Baltisk Sekretariatsmøde. Generalsekretær Emil Bjørn Hilton Saggau og Sofie Larsen Kure, Grøn Kirkes projektkoordinator, repræsenterede Danske Kirkers Råd på mødet, som denne gang blev afholdt i Island. 

Fred i og med skabelsen
Programmet for tre dage i Island var alsidigt, men de forskellige programpunkter kredsede på den ene eller anden måde om temaet ’Fred i og med skabelsen’. En dag handlede det særligt om klima og miljø. Her blev deltagerne bl.a. klogere på klimaforandringer på Island og i de arktiske egne, og så bød dagen på et besøg hos det geotermiske anlæg Carbfix, som bl.a. laver CO2-lagring. Derudover dykkede deltagerne også ned i et teologisk blik på Island og på dåb – både i sne og varme kilder.

Sofie Larsen Kure fra Grøn Kirke er vant til at arbejde i en konstant vekselvirkning mellem teologi og praksis samt åndelighed og handling.  Til spørgsmålet om, hvorfor en flok kirkefolk skal lære om CO2-lagring, svarer hun: "Naturvidenskaben påvirker vores måde at tænke på og vores bevidsthed i en sådan grad, at vi slet ikke kan måle dybden af det – noget i den dur har K.E. Løgstrup sagt. Og bl.a. derfor er det vigtigt, at vi som teologer, kirker og kirkelige organisationer forholder os til relationen mellem netop teologi og naturvidenskab. Dialogen imellem de to har fundet et nyt udgangspunkt, ikke i de gamle fundamentale spørgsmål, men i de mere etiske spørgsmål, som berører os alle, nemlig spørgsmål omhandlende klima- og biodiversitetskrisen."

Det overordnede tema om fred betød også, at emner som inter-religiøs dialog og kirkernes rolle i fredsarbejdet i de mange konflikter, der plager verden, fyldte på dagsordenen. Emil Saggau fortæller: ”Vi kom nærmere ind på, hvordan vi og vores søsterorganisationer arbejder med konflikter og krig i Ukraine, Gaza, Armenien – og hjemme, da de norske og svenske kirker arbejder med forsoning med de oprindelige folk, Samerne. Det næste konkrete skridt bliver fælles nordiske markeringer og gudstjenester for ofre for krig og ufred”.

Også spørgsmål vedrørende migration og integration optog deltagerne på mødet. Det har ført til en fælles udtalelse fra de økumeniske råd fra Norden og Baltikum: Elsk din næste - også mennesker på flugt. Her kaldes på en fornyet engagement udi at udvise næstekærlighed og omsorg for mennesker, som er tvunget på flugt af krig, katastrofer og lidelse. De respektive regeringer såvel som EU-institutioner opfordres til at behandle alle mennesker - også dem på flugt - med værdighed. Du kan læse udtalelsen i sin fulde længe på engelsk nederst i denne artikel. På Norges Kristne Råds hjemmeside skriver de bl.a. følgende på baggrund af udtalelsen: 

"Det er tvingende nødvendig at vi, som Kristi etterfølgere, minner oss selv og våre beslutningstakere på urettferdigheten, lidelsen og de uutholdelige leveforholdene som mennesker på flukt utsettes for. Vi risikerer å bedøve vår medmenneskelighet hvis vi glemmer verdien av hvert enkelt menneske. Vi risikerer å være de som i Jesu lignelse «går forbi på den andre siden» og behandler vår neste med likegyldighet."

Vi kom nærmere ind på, hvordan vi og vores søsterorganisationer arbejder med konflikter og krig i Ukraine, Gaza, Armenien – og hjemme, da de norske og svenske kirker arbejder med forsoning med de oprindelige folk, Samerne
Emil Saggau, generalsekretær

Inspiration, sparring og økumenisk læring
Disse nordisk-baltiske møder er naturligvis også en anledning til at lære mere om hinandens kirkelige kontekst, traditioner og arbejde. Et af de første punkter på programmet var således en gennemgang af de forskellige landes arbejde i løbet af 2023. I løbet af mødet var der også gudstjeneste i den katolske kirke, hvor den katolske biskop også deltog samt foredrag om den katolske kirkes historie på Island. Og så inviterede den islandske biskop til en nordisk-baltisk gudstjeneste i den imponerende Hallgrímskirkja i Reykjavik.

Sofie Larsen Kure kalder mødet en anledning til gensidig inspiration og netværk og uddyber: "Danske Kirkers Råd har et ganske lille sekretariat, så det har en umådelig stor betydning at mødes med vores nordisk-baltiske kollegaer. Der er stor gensidig inspiration, opbygning af kontakter og netværk, og så kommer der ofte også helt konkrete samarbejder ud af det".

Næste år vil mødet finde sted i Sverige, som i 2025 fejrer Det Økumeniske År med bl.a. en markering af Stokholmsmødet.

det har en umådelig stor betydning at mødes med vores nordisk-baltiske kollegaer. Der er stor gensidig inspiration, opbygning af kontakter og netværk, og så kommer der ofte også helt konkrete samarbejder ud af det

Sofie Larsen Kure, projektkoordinator i Grøn Kirke

Se mere
Læs den fælles udtalelsen om behandlingen af mennesker på flugt her (engelsk)

Sveriges Kristna Råd har lavet en lille video fra mødet. Den kan du se her 

Også Norges Kristne Råd har skrevet om dagene på deres hjemmeside. Læs deres beretning og refleksioner her

Categories:

Comments are closed