Af Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd


Der var både dybde og bredde, da Kirchentag ramte Berlin i Kristi Himmelfartsdagene med overskriften ’Du ser mig’ (1. Mos. 16,13). Det er en institution med tyngde, der ikke bare sætter sit aftryk på byen, men også på deltagerne og det omkringliggende samfund. En større dansk delegation var med for at lære og lade sig inspirere.

’Medierne elsker tallene omkring Kirchentag’, sagde den nyansatte generalsekretær for Deutscher Evangelischer Kirchentag Julia Helmke, da vi mødtes med hende for at drøfte, hvordan de gør det i Tyskland? Hvordan lykkes de med en så stor organisation, så stor mangfoldighed, så stort et program, så stor tyngde, så stor en økonomi? Og tallene imponerer da også os i den danske delegation fra styrelsen Danske Kirkedage og den lokale komite for Himmelske Dage på Heden. 20 fastansatte, 100 ungemedarbejdere, 5.000 frivillige hjælpere, 140.000 deltagere, 2500 arrangementer, 30.000 aktive ved arrangementerne, 6.000 blæsere ved afslutningsgudstjenesten…. Ja, man kunne blive ved. 

Kirchentag på gader og pladser

Byens rum blev taget i brug med sit centrum omkring Rigsdagen, Brandenburger Tor og Unter den Linden.”Det virkede utrolig godt, at aktiviteterne på Kirchentag var spredt ud over byen på pladser og i kirker. Derimod var det lidt tungt, men nok praktisk, med de aktiviteter, der foregik i Berlins messehaller”, siger formand for den lokale komite for Himmelske Dage på Heden, Jens Christian Kirk. ”Det gjorde stort indtryk på mig, at Kirchentag foregik på de mest centrale pladser i Berlin, hvor folket var. At stå til åbningsgudstjeneste ved Brandenburger Tor, aftensang og stilhed foran Rigsdagsbygningen og til nykomponeret musik med Berliner Filharmonikerne på Gendarmer Platz med udsigten til Domkirken gav en følelse af, at her måtte vi alle være”, tilføjer formand for styrelsen for Danske Kirkedage, Bitten Kjær.

Ikke kun bredde men også kant

Kirchentag har ikke kun bredde, men også kant. Under overskriften ’Du ser mig’ tog Kirchentag hele tiden udgangspunkt i mødet mellem Gud og den enkelte ud fra fortællingen om den udstødte Hagar. Igen og igen hørte vi disse tre ord både med fokus på kirkens sociale ansvar, når det gælder mennesker på flugt fra krig og klimaforandringer og anerkendelsen af hver af os med uendelig værdi i Guds øjne. ”Netop bibelstudierne og fællessangen skal have en vigtig plads på Himmelske Dage på heden”, mener Jens Christian Kirk. 

Samfundet er en kirkesag
Samtalen mellem Obama og Merkel trak verdens opmærksomhed og mere end 70.000 deltagere til Brandenburger Tor. Men det var ikke løse floskler og skåltaler, der blev udvekslet. Det var en seriøs drøftelse af tro og samfundsengagement i halvanden time. Det var karakteristisk


for samtalerne på Kirchentag, at de kom i dybden. Alle ministre og politikere var med på Kirchentag i debatter eller sågar som ansvarlig for bibelstudierne. De politiske debatter bl.a. med ministrene gav med sin to og en halv time tid til fordybelse. ”Kirchentag var rigtig gode til at få toppolitikere med i programmet. Det kunne være spændende, hvis politikere, kunstnere og andre meningsdannere i Danmark så Danske Kirkedage som en mulighed for at sætte vigtige emner på dagsordenen”, siger Bitten Kjær. Vi skal netop ikke adskille det kirkelige fra samfundet, mener Jens Christian Kirk. ’Ved Kirchentag kan vi lære, at samfundet er en kirkesag og religion er en samfundssag”, siger han. 

De unge og de frivillige
De tusinder af unge mennesker fra hele Tyskland og en mindre gruppe unge fra Danmark fyldte godt op i gadebilledet. De unge havde desuden et helt område for sig selv. Og det gjorde indtryk. ’De mange unge deltagere og frivillige er jo noget vi kan drømme om i en dansk Kirkedage-sammenhæng’, siger formand for den lokale komite i Herning, Jens Christian Kirk. ”Det var imponerende at se så mange unge være med, at se det antal frivillige, der fik tingene til at glide og ikke mindst se den interesse, der var fra kirkeledere og præster fra hele Tyskland - ja fra hele verden”, til føjer Bitten Kjær.

Fra tyske Kirchentag til Danske Kirkedage
Den danske deltagelse ved Kirchentag i Berlin var planlagt som studietur for den lokale komite og den nationale styrelse for Danske Kirkedage. Vi lærte og lod os inspirere. ”Vi har fået et tættere samarbejde, der helt sikkert bærer frugt og kommer til at gøre Danske Kirkedage stærkere og vigtigere. De mange refleksioner og samtaler undervejs gav en fornyet energi til at arbejde med Danske Kirkedage”, siger Bitten Kjær. Det er tydeligt, at vi skal have endnu flere i Danmark til at tænke med i, hvad Danske Kirkedage kan og skal bruges til. Det er jo den største kirkefestival, vi har her i Danmark med økumenisk bredde og fælles vision om at kirken skal være en del af samfundet”, tilføjer hun 

Udover styrelsen for Danske Kirkedage og den lokale komite for Himmelske Dage på Heden deltog også repræsentanter fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Folkekirkens Nødhjælp, Frelsens Hær mfl. 

Læs mere om Deutscher Evangelischer Kirchentag her: www.kirchentag.de 

Læs Kristeligt Dagblads artikler her: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/tyske-kristne-moedes-om-politisk-debat

Categories:

Comments are closed