Vinder af den Økumeniske pris

Møllevangskirken i Aarhus har fået den nyindstiftede Den Økumeniske Pris på Kirkernes Folkemøde – Himmelske Dage i Silkeborg. Møllevangskirken fik prisen for at skabe en fredsgudstjeneste, der samler menigheder på tværs af kirkeretninger, traditioner og sprog.
Da store bededag blev afskaffet i 2024, valgte man i Møllevangskirken – som rummer både folkekirke, en anglikansk menighed, to eritreiske menigheder, ukrainske kristne og er nabo til en apostolsk kirke – at fejre dagen med en fælles økumenisk fredsgudstjeneste. Altså en mellemkirkelig gudstjeneste, der markerer fællesskabet mellem de forskellige kirker.
Den blev gentaget i 2025 – igen som en gudstjeneste med mange sprog, kulturer og traditioner – efterfulgt af fællesspisning. Der var stor tilslutning – og den nye fredsgudstjeneste på store bededag har skabt et stærkt økumenisk naboskab, som inspirerer andre.
Ved uddelingen sagde Kaare Nielsen, diakon i den katolske kirke og medlem af Landsudvalget bag Kirkenes Folkemøde:
"I modtager prisen, fordi I insisterer på, at fred skal fejres økumenisk. For fred er større end kirkeskel og kulturelle forskelle. Håbet må deles med alle. I er en inspiration for os andre – derfor tildeles I Den Økumeniske Pris 2025."
Den Økumeniske Pris er indstiftet af Landsudvalget bag Kirkernes Folkemøde under Danske Kirkers Råd. Inspireret af andre folkemøder er ønsket med prisen at anerkende et initiativ, der tydeligt viser det økumeniske – eller mellemkirkelige - fællesskab i Danmark. Prisen gives som hædrende anerkendelse af en indsats, der gør en tydelig forskel. Ud over diplomet modtog Møllevangskirken et maleri af Simon Aaen: Opstandelsen.
Landsudvalget har modtaget næsten 20 indstillinger – fra enkeltpersoner, organisationer og konkrete initiativer, og tre af dem blev nomineret.
Den ene af de andre nominerede var K.I.S. i Holstebro – Kirkens Integrationssamarbejde. Et bredt, kirkeligt samarbejde, som styrker kontakt, forståelse og fællesskab mellem mennesker med forskellig etnisk, religiøs og kulturel baggrund.
Den anden var Karin Vestergaard, sognepræst i Ikast – og økumenisk ildsjæl. Karin Vestergaard har engageret både præster og lægfolk i lokalt og nationalt økumenisk arbejde. Hun har skabt rum for internationalt arbejde i Ikast, tilbud til beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård, forbønsgudstjenester for forfulgte kristne – og meget mere.
Hæderspris til Anna Marie Aagaard
Før Den økumeniske Pris blev overrakt, blev Dr.theol. Anna Marie Aagaard mindet. Landsudvalget bag Kirkernes Folkemøde havde besluttet, at hun skulle hædres med en økumenisk særpris for at have gjort en stor forskel i det økumeniske Danmark gennem en menneskealder.
En uge før den planlagte overrækkelse døde den 90-årige Anna Marie Aagaard, så hun modtog prisen posthumt, men hun nåede at høre, at Landsudvalget havde tiltænkt hende særprisen for at sætte dybe spor på mange måder:
Hun var dansk teologis første kvindelige doktor theol. i 1973 på en økumenisk afhandling om Helligånden – og prægede siden både forskning og undervisning. Hun var aktiv i Kirkernes Verdensråd og andre internationale økumeniske sammenhænge. Og hun skabte konkrete initiativer tæt på hverdagen og mennesker liv – for det er jo der, Helligånden virker, som hun ville have sagt.
Mette Møbjerg Madsen fra Menighedsplejen i Danmark og Landsudvalget bag Kirkernes Folkemøde fremhævede tre ting, der kendetegnede Anna Marie Aagaards virke:
Den økumeniske teologi og de økumeniske bevægelser gennem en menneskealder, danske kirkers globale relationer og historien om Danske Kirkedage, som er forløberen for Kirkenes Folkemøde – Himmelske Dage.
Sammen med sin mand Johannes Aagaard og andre handlekraftige kirkefolk var hun initiativtager til de allerførste Danske Kirkedage – dengang kaldet Mini-Uppsala – i Haslev i 1968. Siden er danske kirkefolk med jævne mellemrum blevet samlet på tværs af kirkeskel til Danske Kirkedage, Himmelske Dage – og i dag: Kirkernes Folkemøde.
Comments are closed