Efter en pause på otte år sendes danskere igen ud som volontører i Kirkernes Verdensråds ledsager-program i Israel/Palæstina. Danske Kirkers Råd, Folkekirkens mellemkirkelige Råd og Folkekirkens Nødjælp har genoptaget samarbejdet om at sende danske volontører af sted.

En af ledsagerne er danske Mathias Rhiger, hvis vigtigste opgave for tiden er at færdes synligt ved skolerne i og omkring den lille by Yanoun. Han skriver her om sin tid som volontør.

Af Mathias Rhiger, ledsager
Solen er på vej op over oliventræerne, og vi hilser på de første fårehyrder, der er på vej op på bjergskråningerne med deres flok. Idyllen vil ingen ende tage, når de kommer ridende på deres hvide æsler, omringet af op mod 50 får og med solens første gyldne stråler i deres ansigt.
Klokken er 07.00, og vi er på vej hen til en skole, som i disse dage har nogle af de afsluttende eksamener for de ældste elever.
Grundet disse eksamener er det israelske militær yderst aktive omkring skolerne; de kører ofte rundt i skolegårdene og skyder med lydbomber og tåregas. Det sker, ifølge skoleinspektøren, i et forsøg på at genere skolens elever mest muligt under eksamen - for de skulle jo nødigt få gode karakterer, som han udtrykker det. 

Israelske soldater patruljerer på fortovet foran en palæstinensisk skole.
Vores tilstedeværelse, som internationale repræsentanter, resulterer som oftest i, at soldaterne holder sig lidt på afstand af skolen, så der ikke opstår sammenstød mellem skolens elever og soldaterne.
Det israelske militær er aktive på alle skolerne i området. Derfor består en stor del af vores arbejde i at besøge disse skoler i et forsøg på at forebygge sammenstød mellem soldater og elever.

 
I 2002 blev Yanoun kendt efter en række bosætter-angreb på indbyggerne.
Jeg er en del af et hold på i alt fem frivillige, en brasilianer, en finne, en brite, en tysker og så en enkelt dansker. Vi er bosat bosat i Yanoun, en af de mindste byer i den nordlige del af Palæstina. Yanoun ligger i bjergene på Vestbredden, omringet af Israelske bosættelser.
Byen blev kendt i 2002, da de omkringboende israelske bosætterere kom ned i byen fra bjergtoppene med våben, hunde og en forholdsvis aggressiv adfærd. De ville have palæstinenserne væk. Men da palæstinenserne ikke umiddelbart ville flytte sig, valgte bosætterne i stedet at tæve de palæstinensiske mænd for øjnene af deres koner og børn.

Indbyggerne i Yanoun valgte efter denne episode, forståeligt nok, at tage benene på nakken og flygte fra byen.
Episoden resulterede i en del international opmærksomhed, hvilket gjorde, at de palæstinensere, der turde, kunne flytte tilbage til Yanoun kort tid efter. I dag bor der kun 80 mennesker i Yanoun.

Læs mere om Yanoun

Synlig tilstedeværelse reducerer konflikter
Udover at besøge skoler, består en del af arbejdet i Yanoun i at gå en tur rundt i området om morgenen og om aftenen. Det gør vi for at blive set af de lokale palæstinensere - men ikke mindst også af de israelske bosættere, da det er vigtigt at begge parter ved, at vi er til stede.
Hvis israelerne ikke tror, at der er international tilstedeværelse i byen, vil de formentlig begynde at rive huse ned i område C, som den israelske regering styrer.

Palæstinenserne skal vide at vi er her, for så ved de, at de ikke mister deres hus en af dagene

Denne såkaldte ”beskyttende tilstedeværelse”, er en stor del af arbejdet og handler i sin enkelthed om blot at være tilstede. Det virker næsten FOR simpelt, men det har stor betydning for de lokale palæstinensere.

Forsøg på at forstå
Jeg tog herned som del af Kirkernes Verdensråds volontørprogram for at se kulturen, snakke med befolkningen og mærke stemningen, alt sammen i et forsøg på at forstå den verserende konflikt bedre.
Jeg er bestemt ikke sikker på at jeg har forstået alle elementer i konflikten, men meget iøjnefaldende faktorer er frygt og hævn. Andre elementer i konflikten er politik og fysisk og psykisk overmagt fra den israelske besættelse af Vestbredden.
Det virker dog alt sammen utrolig fjernt netop nu, hvor solen er på vej ned bag Yanoun’s bjerge og kaster sine sidste stråler ned over et smukt landskab, der bedst kan beskrives som ”Mellemøstens Toscana”.
Et jetfly bryder lydmuren i nærheden og minder mig om realiteterne.  

Om ledsagerprogrammet
Siden 2002 har Kirkernes Verdensråd udsendt ledsagere til Palæstina og Israel for at give mennesker fra hele verden mulighed for at opleve livet under en besættelse.

Ledsagerne skal:

  • check
    beskytte sårbare grupper
  • check
    indsamle og rapportere data
  • check
    støtte alle, der arbejder for en fredelig løsning af konflikten.

Fotos: Mathias Rhiger

Categories:

Comments are closed

Modtag vores nyhedsbrev