Af: Christian Alsted, Biskop i Metodistkirken i Norden og Baltikum

En stor gruppe af kirkeledere og kirkeligt delegerede fra Kirkernes Verdensråds generalforsamling har været på ”fredstog” til den Demilitariserede Zone mellem Syd- og Nordkorea. Christian Alsted, biskop i Metodistkirken i Norden og Baltikum, var med.

I det fjerne tegner de smukke grønne bjerge en blød linje mod den grå himmel, og nedenfor flyder floden bred og stille gennem efterårslandskabet. Harmonisk ser det ud, men billedet er skæmmet af pigtråden, der snor sig som en ubehagelig gennemsigtig mur og minder om adskillelsen mellem den sydlige og nordlige del af den Koreanske halvø.

Vi er 700 af deltagerne i Kirkernes Verdensråds generalforsamling på vej i 20 busser til den Demilitariserede Zone, der som et flere kilometer bredt bælte skærer Korea midt over. Her er det meningen, at generalforsamlingens tema ”Livets Gud, led os til retfærdighed og fred” skal få konkrete udtryk. Vi er alle blevet udstyret med et lille banner, som vi er blevet bedt om at skrive vores personlige bøn for retfærdighed og fred på, inden det skal hæftes til et pigtrådshegn.

Ambitiøst bliver dagens udflugt kaldt et ”Fredstog”, og som halvkynisk dansker kan man godt spørge sig selv, ”nytter det noget som helst, at kirkeledere og delegerede fra hele verden sammen bruger en dag af deres liv på at bede bønner og besøge det område som deler Korea i Nord og Syd?”

Med danske briller er det vanskeligt at vurdere, men hovedparten af de Sydkoreanske kirker er enige:  forsoningen og genforeningen af Korea står øverst på listen af bønner.  For dem er ”Fredstoget” til den Demilitariserede Zone et væsentligt udtryk for støtte og deltagelse i deres bestræbelser på at bygge bro – både gennem deres passionerede bønner, forskellige former for humanitær hjælp ind i Nordkorea og et vedvarende pres på regeringen i Seoul.


Det er dog langt fra alle kristne i Sydkorea som er enige i den tilgang. Tværs gennem kirkesamfundene er der præster og menigheder, som betragter Nordkorea som en kommunistisk fjende. De længes ikke efter genforening, tværtimod mener de, at den blødsødne holdning forråder det kristne budskab og ikke fører til noget godt.

Kirkernes Verdensråds generalforsamling valgte selv at være et svar på bønnen i temaet ”Livets Gud, led os i retfærdighed og fred,” ved at vedtage en vidtgående udtalelse, der både udtrykker en stærk støtte til Koreas kristne og vil lægge pres på regeringerne i både Nord og Sydkorea til at søge forsoning og genforening.

Vil det føre det til noget? Kristne i Sydkorea tror det og beder om en anden fremtid, og måske er der en dag nogen, der klipper den grimme pigtråd over, så der ikke bare er frit udsyn til de grønne bjerge, men så familier og venner igen kan forenes. 

Christian Alsted er delegeret ved Kirkernes Verdensråds generalforsamling for United Methodist Church

Læs mere om generalforsamlingen her: www.wccinfo2013.info 

”Når bøn for fred kan koste friheden” af Mads Christoffersen

Læs indlæg og artikler fra andre af de danske delegerede her: http://mellemkirkelig.wordpress.com

Categories:

Comments are closed

Modtag vores nyhedsbrev