
Ny trossamfundslov
Torsdag den 22. maj blev revisionen af trossamfundsloven vedtaget ved tredje behandling i Folketinget. Loven træder i kraft den 1. januar 2026.
Revisionen er en overvejende teknisk justering, og der er således ikke tale om større principielle ændringer.
Ny ændringer
Vi glæder os i Danske Kirkers Råd over:
- At vielsesforrettere kan erstatte det obligatoriske 2-dages kursus (som vi flere gange har hørt ikke bidrager med ny viden for erfarne præster) kan erstattes af en prøve.
- Der er varslet at fristen for indsendelse af regnskaber til trossamfundsregisteret forlænges til 31. august, hvilket betyder at regnskabs godkendelser i forbindelse med sommerstævne kan gennemføres uden dispensation
- Det var foreslået at alle menigheder og trossamfundet skulle have ekstern revision af regnskaber, hvilket ville betyde store økonomiske byrder for især vore mindre menigheder. I loven er dette ændret til, at ved gentagne fejl og mangler i regnskaber, kan kirkeministeriet kræve, at der foretages ekstern revision i en periode.
- Endelig kan nævnes at en tidligere lovændring afskaffede det obligatoriske 3-års eftersyn hvor alle menigheder og trossamfund skulle kontrolleres mindst hvert tredje år, hvilket viste sig at være en betydelig administrativ belastning uden, at dette gave væsentlige resultater.
Der var frygtet en række stramninger, men her er revisionen beskeden:
Trossamfund må ikke benytte eller formidle prædikener/ udtalelser fra personer optaget på hadprædikantlisten, overtrædelse heraf kan betyde at godkendelse tilbagekaldes. Denne bestemmelse har sikket ikke betydning for vore menigheder.
Det er præciseret hvilke oplysninger en menighed skal indsende for at blive godkendt som en del af kirkesamfundets godkendelse, men dette svarer til den praksis, der hidtil har været gældende.
Oplysninger om større donationer er præciseret og skærpet i den forstand at personale ansat i menighederne, der er finansieret fra udlandet skal oplyses med personer og lønniveau – der er nok de færreste af vore menigheder, der vil falde ind under denne bestemmelse.
Fortsatte udfordringer
Fra Danske kirkers råd er der argumenteret for, at der bør indføres en akrediteringsmodel, så menigheder og kirkesamfund der i en årrække har vist at men kan administrere kraven, mødes at færre krav ( f.eks. stikprøvekontrol), og så anvende ressourcer på nye menigheder/trossamfund og lægge vægt på vejledning, men det blev ikke i denne omgang, så her skal der arbejdes videre.
Med den nye tekniske justeringer udestår der stadigvæk tre ting. Den ene handler om social tvang i religiøse ægteskaber og de mulige forslag til at imødekomme dette vil efter al sandsynlighed ikke ramme kirkerne. Det er dog fortsat uvist, da det afhænger af en teknisk arbejdsgruppe, som kommer med sine forslag efter sommeren. Der er derudover forsat en folketingsbehandling af, hvordan trossamfund kan håndtere mindre kontante beløb. Et nyt forslag vil gøre det muligt at indsamle mindre kontante beløb uden at skulle opgøre dem som individuelle gaver. Det vil sænke den administrative byrde og igen muliggøre små løbende kontante donationer lokalt. Det sidste uafklarede punkt handler om, hvorvidt Skattestyrelsen kan sammenkøre donationer, således det måske fremover bliver muligt kun at melde donationer ind til en styrelse. Det vil også lette arbejdet ude lokalt.
Af Per Beck, nyudnævnt formand for Danske Kirkers Råds udvalg ”Frihed og Lige Vilkår”
Comments are closed