Sognepræst Vivi Grynderup Andersen modtog i år støtte fra Det Økumeniske Studielegat til et ophold i Grækenland.

Hun er netop kommet hjem fra turen, hvor formålet var at undersøge om den fokus det moderne menneske har på mad, kost, sundhed etc. kan bruges til at skabe større opmærksomhed omkring og deltagelse i nadveren.

"I stort set alle ortodokse kirker i Grækenland er der over døren i den billedvæg, der forbinder og afgrænser skibet i forhold til koret, en ikon med Jesus, der spiser sammen med sine disciple. Vi ser brød og vin på bordet og forstår, at det er en fremstilling af nadverens indstiftelse. Som en åbenlys invitation til at være med er bordet åbent udadtil. 
At ikonen er placeret lige der, hvor det himmelske tydeligvis tænkes af gå ind i det jordiske turde være en klar tilkendegivelse af, at nadveren formidler det himmelske og at mad og det at spise sammen spiller en central og afgørende rolle her.
Hvad den rolle nærmere består i og hvordan den har aflejret sig uden for kirkebygningen har jeg søgt at finde ud af under et studieophold i Grækenland her i efteråret. Det sanselige og det symbolske er ikke så adskilt som vi kender det fra vores tradition. Måske vi kan lære noget af det.

Der vil senere komme en længere beretning som du kan læse her på hjemmesiden.

Det Økumeniske Studielegat har ansøgningsfrist næste gang den
1. marts 2016.


Gregorios Palamas Kirken i Thessaloniki

Categories:

Comments are closed

Modtag vores nyhedsbrev